Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jadranskom Moru Dubina Mora Karta

Jadranskom moru dubina mora karta

Njezine luke zaprimaju oko 75 ukupnog brodskog tereta u jadranskom moru. Od pule dubina se blago povećava i čini dugu usku udolinu koja se proteže na potezu od žirja prema italiji a naziva se jabučka kotlina.

jadranskom moru dubina mora karta Jadransko More Ili Jadran Proleksis Enciklopedija jadranskom moru dubina mora karta Jadransko More Ili Jadran Proleksis Enciklopedija

Jadransko more lokacija južna europa koordinate 43 n 15 ekoordinate.

U jadranu se nalazi preko 1300 otoka većinom smješteni na istočnoj strani tj. Jadran je najsjeverniji rukavac mediterana koji je s njim spojen preko otrantskih vrata. Stoga se povijest. Jadransko more vodena je površina koja razdvaja balkansko poluostrvo od apeninskog poluostrva i dinarske planine i apeninskih planina jadransko more je najsvjereniji krak sredozemnog mora koji se prostire od otrantskih vrata gdje se spaja sa jonskim morem do padske nizije na sjeverozapadu.

Međutim sjeverni jadran je rijetko dublji od 100 metara. Jadransko more po svojim ekološkim karakteristikama i živom svijetu pripada cjelini mediterana s kojim dijeli i svoje podrijetlo od mezozojskog mora tethys. Srednji jadran se prostire južnije od linije ancona zadar s 270 metara dubokom srednje jadranskom jamom. Najplići dio jadrana je oko istre gdje dubina ne prelazi 50 m.

Dubina se smanjuje prema sjeveru a srednja vrijednost od 252 metra prilično zavarava jer sjeverno od jabučke kotline dubine ne prelaze stotinu metara. Od jabucke se kotline morsko dno podize do palagruskog grebena gdje je najveca dubina 130 metara. Jadransko more je ogranak sredozemnog mora koji odvaja apeninski poluotok od balkanskog poluotoka te apeninskog gorja od dinarskog gorja. Uzrok povećavanju sadržine soli od zapada prema istoku leži u tome što se u istom pravcu povaćavaju temperatura i isparavanje a s druge strane što se u istočnijim djelovima sredozemnog mora koji su mnogo.

Iako je većina ribolovnih područja bliže hrvatskom otočnom arhipelagu italija je i u tom aspektu gospodarstva najveći korisnik jadrana s ukupnim ulovom koji je približno tri puta veći od svih ostalih jadranskih država zajedno. Najveca dubina u njoj je oko 240 metara. Na cijelom jonskom moru je do približno 25 istočne dužine između 38 do 38 5 a na levantinskom moru od 38 do 39 i više. Priručnik za zaštitu mora i prepoznavanje živog svijeta jadrana udruga sunce morske struje mijene i valovi.

Jadransko more ili jadran je veći rukavac sredozemnog mora kojeg odvaja otrantski moreuz ili otrantska vrata. Jadransko more je pretežno zatvoreno more povezano s jonskim morem i preko njega sredozemnim morem. Od pule se morsko dno blago spusta te cini dugu i usku dolinu koja se od zirja pruza prema italiji i zove se jabucka kotlina. Površine je 138 595 km 2 najveće dubine 1330 m.

Na balearskom i tirenskom moru i oko male sirte koleba od 37 do 38 samo je u južnijim djelovima oko alžirske obale manji od 37. U južnom dijelu jadranskog mora se nalazi udubina u kojoj dubine naglo padaju najveća dubina je 1233 m. Sjeverno od pule mu dubina ne prelazi 50 m a sjeverno od zadra 100 m taj prostor je za vrijeme ledenog doba bio na kopnu. Premda se čini da more osim djelovanja valova miruje u jadranu postoji stalno strujanje vodene mase.

Ondje dubina mora nikada ne prelazi 50 metara. Prema jugu dno se strmo spusta prema juznojadranskoj dolini u kojoj je najdublje izmjereno dno oko 1 300 metara morsko dno pojava podzemnoga reljefa posljedica je tektonskih pomicanja. Granica jadranskog i jonskog mora su otrantska vrata široka 75 km između italije i albanije. Zemlje sa obalom na jadranu su italija slovenija hrvatska bosna i hercegovina crna gora i albanija u jadranskom moru se nalazi preko 1 300 ostrva koja se uglavnom nalaze na istočnoj hrvatskoj.

Jadransko more je pretežno plitko. Temperatura 9 24 c salinitet 38 39 otoci. Dijeli se na tri bazena sjeverni koji je najplići i. Države na obalama jadranskog mora su albanija bosna i hercegovina crna gora hrvatska italija i slovenija.

Prema jugu dubina dna se. Srednja julska temperatura vode je 23 2 stepena a prosječna godišnja temperatura je 17 5 stepeni. Sredozemno more ulazi u jadran kroz otrantska vrata i kreće se istočnom obalom da bi struja prešla na zapadnu. Prosječna dubina jadrana je 252 5 metara a njegova maksimalna dubina je 1233 metra.

Sjeverni jadran koji se prostire između venecije i trsta do linije koja povezuje anconu i zadar je na svom najsjevernijem dijelu dubok samo 15 metara dok se postepeno prema jugu ta dubina povećava. 43 n 15 e granična mora jonsko more površina 138 595 1 km zapremina 35 000 km prosječna dubina 173 1 m najveća dubina 1233 2 m najveća širina 216 7 2 km najveća duljina 870 2 km površina slijeva 235 000 km širi slijev sredozemni glavni pritoci adige bojana cetina drim krka neretva soča pad zrmanja akumulacijski period 3 3 8 god.

jadranskom moru dubina mora karta Jadransko More Jadransko More Je Ogranak Sredozemnog Mora Koje Odvaja Apeninski Poluotok Od Balkanskog Poluotoka Te Apenine Od Dinarskog Gorja Jadransko More Je Pretezno Zatvoreno More Povezano S Jonskim Morem I Preko Njega jadranskom moru dubina mora karta Jadransko More Jadransko More Je Ogranak Sredozemnog Mora Koje Odvaja Apeninski Poluotok Od Balkanskog Poluotoka Te Apenine Od Dinarskog Gorja Jadransko More Je Pretezno Zatvoreno More Povezano S Jonskim Morem I Preko Njega

jadranskom moru dubina mora karta Jadransko More Wikiwand jadranskom moru dubina mora karta Jadransko More Wikiwand


Post a Comment for "Jadranskom Moru Dubina Mora Karta"